Βυζαντινά Αξιώματα & Τίτλοι
thyreos

Βυζαντινον Χρονικον

crown byzantine emperor
Βυζαντινα Αξιωματα και Ιεραρχια κατα τον 9ο και 10ο αιωνα

H πληροφόρηση που έχουμε για τα αξιώματα στο Βυζάντιο είναι γενικά προβληματική εκτός από την περίοδο από τα μέσα περίπου του 9ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 10ου όπου έχουμε τρεις καλές πηγές:
το Τακτικόν του Ουσπένσκυ που γράφτηκε το 842 ή 843, το Κλητορολόγιον του Φιλοθέου που γράφηκε το 899 κατά τη βασιλεία του Λέοντος Στ’, και το De Ceremonis (ελληνικός τίτλος: «έκθεσις της βασιλείου τάξεως») του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου.

Από αυτές τις πηγές είναι γνωστά τα κυβερνητικά αξιώματα για αυτήν την περίοδο και παρουσιάζονται με ιεραρχική σειρά στον παρακάτω πίνακα:

Α.   Κυβερνητικά Αξιώματα και Οφφίκια περί τον 9ο και αρχές 10ου αι.

1Βασιλεοπάτωρ
 Βραχύβιο ανώτατο κρατικό αξίωμα με πρωθυπουργικού τύπου εξουσίες. Απονεμήθηκε σε δύο όλα κι όλα πρόσωπα που ήταν πεθεροί αυτοκρατόρων: Στυλιανός Ζαούτζης, Ρωμανός Λεκαπηνός. Μάλιστα, ο Λεκαπηνός έγινε αργότερα αυτοκράτορας (920-944).
2Ραίκτωρ
 Ανώτατη θέση με ασαφή καθήκοντα. Φαίνεται να είχε –τυπικά ίσως– τη διεύθυνση του Μεγάλου Παλατίου. Δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα. Γρήγορα υποβαθμίστηκε αλλά υπήρχε μέχρι τον 12ο αιώνα.
3Σύγκελλος
 Εκκλησιαστικό αξίωμα που ήταν ταυτόχρονα και κρατικό. Μάλλον ήταν ο σύμβουλος επί εκκλησιαστικών θεμάτων και ο σύνδεσμος με το Πατριαρχείο. Ήταν υψηλόβαθμος αλλά χωρίς μεγάλη εξουσία και σοβαρά καθήκοντα. Η ανώτατη θέση στην ιεραρχία ίσως να οφείλεται στον παράγοντα Εκκλησία. Πολλοί Σύγκελλοι έγιναν Πατριάρχες.
4Στρατηγός των Ανατολικών
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Ανατολικού Θέματος (στην κεντρική Μ.Ασία). Είχε τον πιο πολυάριθμο θεματικό στρατό με δύναμη πάνω από 15.000 άντρες.
5Δομέστικος των Σχολών
 Οι Σχολές ήταν 7 μονάδες σωματοφυλακής του αυτοκράτορα (εκ του Scholae Palatinae που αντικατέστησαν τους Πραιτοριανούς) επί Μεγ. Κωνσταντίνου. Τον 5ο αιώνα οι σχολάριοι υποβαθμίστηκαν σε διακοσμητικό ρόλο, αλλά τον 8ο αι. επανιδρύθηκαν ως ένα από τα 4 τάγματα τακτικού στρατού που στάθμευαν κοντά στην Πόλη. Διοικητής του τάγματος ήταν ο εν λόγω αξιωματούχος που από τον 9ο αιώνα εξελίχτηκε σε αρχηγό όλου του στρατού και αργότερα o τίτλος του έγινε Μέγας Δομέστικος.
6Στρατηγός των Αρμενιάκων
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Αρμενιακού Θέματος (στη βορειοανατολική Μ.Ασία)
7Στρατηγός των Θρακησίων
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θρακησίου Θέματος (στη δυτική Μ.Ασία, γύρω από την Έφεσο). Η ονομασία οφείλεται στο ότι αρχικά ήταν περιοχή ευθύνης σώματος στρατού από τη Θράκη που βρέθηκε εκεί μετά από εγκαταληφθείσα προσπάθεια ανακατάληψης της Αιγύπτου.
8Κόμης του Οψικίου
 Διοικητής του Θέματος του Οψικίου. Το Οψίκιον (Obsequium=συνοδεία) ήταν οι μονάδες της βασιλικής φρουράς που φύλαγαν τα παράλια της Προποντίδος απέναντι από την Πόλη. Η περιοχή ευθύνης τους (που έφτασε να είναι όλη η ΒΔ Μ.Ασία) αναβαθμίστηκε σε Θέμα που υπήρξε πολύ σημαντικό λόγω μεγέθους, θέσης και στρατιωτικής ισχύος. Τον 9ο αιώνα είχε συρρικνωθεί και υποβαθμιστεί γιατί οι Οψικάριοι είχαν στασιάσει επανειλημμένα.
9Στρατηγός των Βουκελλαρίων
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής στο Βουκελλάριον Θέμα, στη Μ. Ασία, στην περιοχή γύρω και βόρεια από την Άγκυρα. Το Θέμα προέκυψε από τη διάσπαση του Οψικίου. Ιστορικά οι Βουκελλάριοι ήταν επίλεκτοι ιππείς και παλαιότερα ήταν μια από τις μονάδες του Οψικίου.
10Στρατηγός Καππαδοκίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Καππαδοκίας
11Στρατηγός Χαρσιανού
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Χαρσιανού (μικρό θέμα, πρώην «κλεισούρα», γύρω από το κάστρο Χαρσιανού στην κεντρική Μ.Ασία, μεταξύ Αρμενιακού και Ανατολικού)
12Στρατηγός Κολωνίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Κολωνίας (μικρό θέμα, επίσης πρώην «κλεισούρα», στην ανατολική Μ.Ασία, νότια του Αρμενιακού)
13Στρατηγός Παφλαγωνίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Παφλαγωνίας (στη βορειοδυτική Μ. Ασία, δυτικά από το Βουκελάριον και βορειοανατολικά από το Οψίκιον)
14Στρατηγός της Θράκης
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Θράκης
15Στρατηγός Μακεδονίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Μακεδονίας
16Στρατηγός Χαλδίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Χαλδίας (στη βορειοανατολική Μ.Ασία, στην περιοχή όπου αργότερα δημιουργήθηκε η αυτοκρατορία της Τραπεζούντος)
17Δομέστικος των Εξκουβίτων
 Διοικητής του τάγματος των Εξκουβίτων. Οι Εξκουβίτορες ήταν βασιλική φρουρά 300 επιλέκτων που ίδρυσε ο Λέων Γ΄ περί το 460. Στάθμευε μέσα στο παλάτι. Τον 7ο αι, η μονάδα καταργήθηκε, αλλά τον 8ο αι. επανεμφανίστηκε με την ονομασία «Εξκούβιτοι» (ή «Εξσκούβιτοι») ως τάγμα ιππικού (ένα από τα 4 τάγματα του επαγγελματικού –μη θεματικού– στρατού).
18Έπαρχος Πόλεως
 Από τα υψηλότερα αξιώματα του Βυζαντίου διαχρονικά. Με αρμοδιότητες δημάρχου, αλλά επιπλέον ανώτατος δικαστικός, υπεύθυνος δημοσίας τάξεως και ασφάλειας, υπεύθυνος εκπαίδευσης κ.λπ. Από τα λίγα αξιώματα απαγορευμένα για ευνούχους.
Από τον 4ο μέχρι τον 11ο αιώνα ήταν ένας από τους ανώτατους δικαστές του Βυζαντίου.
19Στρατηγός Πελοποννήσου
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Πελοποννήσου.
20Στρατηγός Νικοπόλεως
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Νικοπόλεως (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία).
21Στρατηγός Κιβυρραιωτών
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Κιβυρραιωτών (στη νότια Μ.Ασία). Το Θέμα δεν παρείχε στρατό στην αυτοκρατορία, μόνο ναυτικό.
22Στρατηγός Ελλάδος
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Ελλάδος.
23Στρατηγός Σικελίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Σικελίας.
24Στρατηγός Στρυμόνος
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Στρυμόνος.
25Στρατηγός Κεφαλληνίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Κεφαλλονιάς.
26Στρατηγός Θεσσαλονίκης
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Θεσσαλονίκης.
27Στρατηγός Δυρραχίου
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Δυρραχίου
28Στρατηγός της Σάμου
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Σάμου. Ήταν ναυτικό Θέμα.
29Στρατηγός του Αιγαίου πελάγους
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Αιγαίου πελάγους
30Στρατηγός Δαλματίας
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Δαλματίας (σημερινή Κροατία)
31Στρατηγός Χερσώνος
 Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής του Θέματος Χερσώνος (στην Κριμαία)
32Σακελλάριος
 Διευθυντής Οικονομικών («ταμίας βασιλικών χρημάτων»). Επέβλεπε όλες τις κρατικές δραστηριότητες σχετικά με τα οικονομικά. Επί Μιχαήλ Γ΄ (842–867), απέκτησε ευρύτερες εξουσίες και έγινε ο ανώτερος κρατικός μη-στρατιωτικός αξιωματούχος υποσκελίζοντας τον Λογοθέτη του Γενικού. Αργότερα έγινε «Μέγας Σακελλάριος». Η θέση καταργήθηκε τον 12ο αιώνα, την περίοδο των Κομνηνών, οπότε αντικαταστάθηκε από τον Μέγα Λογαριαστή.
33Λογοθέτης του Γενικού
 Υπεύθυνος για τους φόρους και τα έσοδα του κράτους. Κατά καιρούς είχε ευρύτερες, πρωθυπουργικές εξουσίες. Αντικατέστησε τον comes sacrarum largitionum από το 692 ή ίσως νωρίτερα. Η ονομασία προήλθε από τη «Γενική Τράπεζα», την οικονομική υπηρεσία των παλιών Επαρχοτήτων. Τα Λογοθέσια ήταν οι διάφορες υπηρεσίες της κεντρικής Διοίκησης της Μεσοβυζαντινής περιόδου.
34Κυαίστωρ ή Κοιαίστωρ ή Καίστωρ
 Αξίωμα από τη Ρωμαϊκή εποχή (quastor sacri palatii ). Νομικός σύμβουλος της Αυλής και του κράτους. Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός όταν ο αυτοκράτορας το έπαιζε δικαστής ή νομοθέτης. Από τον 9ο αιώνα και μετά ήταν επίσης ανώτατος δικαστής με αρμοδιότητα τις διαθήκες.
35Λογοθέτης του Στρατιωτικού
 Υπεύθυνος για τους μισθούς του στρατού και για τις στρατιωτικές δαπάνες γενικά. Ίσως και υπεύθυνος στρατολογίας. Δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα, πριν το 680, αλλά απέκτησε σημαντικό ρόλο τον καιρό της Ειρήνης της Αθηναίας.
36Δρουγγάριος της Βίγλας
 «Βίγλα» ή «Αριθμοί» ήταν ένα από τα 4 τάγματα του τακτικού στρατού. Δημιουργήθηκε από την Ειρήνη την Αθηναία (780–802) με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από τα στρατεύματα των απολεσθέντων Θεμάτων. Για ένα διάστημα ήταν η κυρίως ανακτορική φρουρά. Καταργήθηκε τον 11ο αιώνα, αλλά ο διοικητής του έγινε πρόεδρος στο «δρουγγαρικὸν δικαστήριον» (δικαστήριο του Ιπποδρόμου), ενώ το 1166 ως Μέγας Δρουγγάριος αντικατέστησε τον Έπαρχο της Πόλεως και προήδρευε σε ένα από τα 4 ανώτατα δικαστήρια.
37Λογοθέτης του Δρόμου
 Το αξίωμα υπήρχε από τον 8ο αιώνα. Ήταν κάτι σαν Υπουργός Πληροφοριών και Εξωτερικών. Υπεύθυνος επικοινωνίας με ξένους, υποδοχής ξένων αντιπροσωπειών, ρυθμίσεων εμπορίου με το εξωτερικό και διπλωματικών ενεργειών. Ενημέρωνε τον αυτοκράτορα κάθε πρωί. Τον 10ο αιώνα έφτασε να είναι το ανώτατο κρατικό αξίωμα. Όταν οι πηγές αναφέρονται αόριστα σε «Λογοθέτη», κατά κανόνα εννοούν τον του Δρόμου.
38Δρουγγάριος του Πλοΐμου
 Ναύαρχος και αρχηγός του στόλου που ναυλοχούσε πέριξ της Κωνσταντινούπολης.
39Πρωτοσπαθάριος των Βασιλικών
 Αναφέρεται και ως «Κατεπάνω των Βασιλικών». Οι «Βασιλικοί άνθρωποι» ήταν αυλικοί κατωτέρων βαθμίδων (σπαθάριοι, μανδάτορες, κανδιδάτοι κλπ), έμπιστοι και παρατρεχάμενοι του αυτοκράτορα, των οποίων προϊστάμενος ήταν ο Πρωτοσπαθάριος των Βασιλικών. Ο όρος Άνθρωπος του Βασιλέως ήταν από μόνος του ανεπίσημος τιμητικός τίτλος.
40Λογοθέτης των Αγελών
 Υπεύθυνος για τα άλογα και τα μουλάρια που ήταν ιδιοκτησία του αυτοκράτορα ή του κράτους. Το αξίωμα πρωτοεμφανίστηκε τον 8ο αιώνα και υπήρχε μέχρι το τέλος του Βυζαντίου.
41Δομέστικος των Ικανάτων
 Διοικητής των Ικανάτων. Οι Ικανάτοι ήταν τάγμα ιππικού του τακτικού στρατού. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 9ου αιώνα από τον Νικηφόρο Α’ Λογοθέτη. Φαίνεται πως τον 9ο αι. (αλλά όχι αργότερα) οι Ικανάτοι ήταν από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές μονάδες κρούσης.
42Δομέστικος των Νουμέρων
 Διοικητής των Νουμέρων. Τα «Νούμερα» ήταν μονάδα πεζικού του επαγγελματικού στρατού που ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου αιώνα από τον Ιουστινιανό Β’ τον Ρινότμητο. Οι Νούμεροι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη του Μεγάλου Παλατίου και για την προστασία της Κωνσταντινούπολης. Είχαν και αστυνομικού τύπου καθήκοντα.
43Δομέστικος των Οπτιμάτων
 Οι Οπτιμάτοι (λατ. Optimates=βέλτιστοι) ήταν μονάδα πεζικού Φοιδεράτων του 6ου αι., μέρος του σώματος του Οψικίου. Τον 9ο αι., μετά από τις στάσεις του 7ου αι., υποβιβάστηκε σε σώμα εφοδιασμού μεταφορών και δεν ήταν πλέον μάχιμη μονάδα (βασικά, ήταν μουλαράδες). Είχαν για ένα διάστημα και δικό τους Θέμα, τμήμα του παλιού Οψικίου, με πρωτεύουσα τη Νικομήδεια.
44Κόμης των Τειχέων
 Διοικητής του τάγματος Τειχέων που ήταν μονάδα του επαγγελματικού στρατού που είχε την ευθύνη της υπεράσπισης των τειχών της Κωνσταντινούπολης. Σε κάποιες περιόδους οι «Τειχιστές» φαίνεται να ήταν λόχος των Νούμερων.
45Χαρτουλάριος του Σακελλίου
 Υπεύθυνος για τα κρατικά έξοδα (σακέλλιον ή σακέλλη=πουγγί). Παλαιότερα αυτή ήταν η δουλειά του Σακελλάριου, πριν αναβαθμιστεί.
46Χαρτουλάριος του Βεστιαρίου
 Υπεύθυνος νομισματοκοπείου. Βεστιάριον εδώ δεν είναι ιματιοθήκη, αλλά μια υπηρεσία που είχε σχέση με νομισματοκοπία, δωρεές και εξοπλισμούς.
47Χαρτουλάριος του Κανικλείου
 Πρωτοεμφανίστηκε τον 9ο αιώνα. Τυπικά, αρμόδιος για το αυτοκρατορικό μελανοδοχείο και την πένα (σημειωτέον ότι η αυτοκ. μελάνη ήταν πορφυρή). Στενός συνεργάτης και έμπιστος του αυτοκράτορα. Παρών στην υπογραφή αυτοκρατορικών διαταγών και επιστολών.
48Πρωτοστράτωρ
 Τυπικά, ήταν ο επικεφαλής των Στρατόρων, δηλ. των ιπποκόμων που ήταν στην υπηρεσία του αυτοκράτορα. Ουσιαστικά, τα καθήκοντά του ήταν ευρύτερα και ήταν κάτι σαν υπασπιστής του βασιλιά. Σε έφιππες πομπές ήταν ακριβώς πίσω του. Τον 9ο/10ο αιώνα ήταν χαμηλόβαθμος, αλλά την εποχή των Παλαιολόγων ήταν ένα από τα ανώτατα αξιώματα.
49Πρωτοασήκρητις
 Οι Ασηκρήται ήταν υψηλόβαθμοι βασιλικοί νοτάριοι, και ο Πρωτοασήκρητις ήταν ο προϊστάμενός τους. Το 1166 με τη δικαστική μεταρρύθμιση του Μανουήλ Α΄Κομνηνού, έγινε επικεφαλής ενός από τα 4 ανώτατα δικαστήρια. Η θέση του ως ανωτάτου δικαστικού διατηρήθηκε και στην αυτοκρατορία της Νίκαιας.
50Ο εκ Προσώπου των Θεμάτων
 Εκπρόσωπος αυτοκράτορα στα Θέματα. Τα καθήκοντα είναι ασαφή. Ίσως επιθεωρούσε τη διοίκηση των Θεμάτων εκ μέρους του αυτοκράτορα ή αντικαθιστούσε τους διοικητές Θεμάτων σε μεταβατικές περιόδους. Συμπεριλαμβάνεται στα στρατιωτικά αξιώματα. Δεν είναι γνωστοί πολλοί με αυτό το αξίωμα. Φαίνεται πως υπήρχε ένας για όλα τα θέματα.
51Κόμης του Στάβλου
 Υπεύθυνος για τους βασιλικούς στάβλους και τα άλογα του βασιλιά. Η θέση εξελίχτηκε, και ως «Κοντόσταβλος» τους επόμενους αιώνες, έγινε ένα από τα ισχυρότερα οφίκια.
52Ο του Ειδικού
 Μάλλον είχε σχέση με εφοδιασμό και εξοπλισμό. Προμήθευε ό,τι χρειαζόταν η Αυλή και ο Στρατός (όπλα, ρούχα, ζωοτροφές κλ.π.). Ήταν υπεύθυνος και για τα εργοδόσια (κρατικά εργοστάσια) ενώ πολύ σημαντική αρμοδιότητά του ήταν τα μεταξωτά ρούχα. Υπήρχε και αξίωμα «Λογοθέτης του Ειδικού» που ήταν υπεύθυνος της κινητής Βασιλικής περιουσίας. Τα δύο αξιώματα μάλλον δεν ταυτίζονται, αλλά υπάρχει κάποια διχογνωμία ως προς το ποιος από τους δύο είναι στη συγκεκριμένη ιεραρχική βαθμίδα
53Μέγας Κουράτωρ
 Φροντιστής των Παλατιών και διαχειριστής των κτημάτων του αυτοκράτορα, με πολλούς υφισταμένους.
54Κουράτωρ των Μαγγάνων
 Παρόμοια θέση και καθήκοντα με του Μεγάλου Κουράτορα. Τα έσοδα από τα βασιλικά κτήματα που διαχειριζόταν προοριζόταν ειδικά για να καλύψουν τις δαπάνες της Αυλής (και όχι του κράτους γενικά).
55Ο επί των Δεήσεων
 Διαχειριζόταν τα αιτήματα (δεήσεις) και τις παρακλήσεις προς τον αυτοκράτορα. Ήταν ανώτατος δικαστικός αλλά δεν προήδρευε δικαστηρίου. Δεν είχε υψηλόβαθμους υφισταμένους αλλά είχε εκπροσώπους στα Θέματα. Είχε μεγάλο κύρος όντας πολύ κοντά στον θρόνο και ως εισηγητής νόμων.
56Ορφανοτρόφος
 Διευθυντής του μεγάλου ορφανοτροφείου της Κωνσταντινούπολης. Δεν είχε άλλα ιδρύματα υπό την εποπτεία του.
57Δήμαρχος Βενέτων
 Ο επικεφαλής της φατρίας των Βενέτων στον Ιππόδρομο.
58Δήμαρχος Πρασίνων
 Ο επικεφαλής της φατρίας των Πρασίνων στον Ιππόδρομο.
59Ο επί της Καταστάσεως
 Τελετάρχης. Υπεύθυνος για τις αυτοκρατορικές τελετές. Διέθετε πολυάριθμο και μάλλον υψηλόβαθμο προσωπικό.
60Δομέστικος των Βασιλικών
 Με ασαφή καθήκοντα. Πιθανόν παραπλήσια με αυτά του Πρωτοσπαθάριου των Βασιλικών του οποίου μάλλον ήταν υφιστάμενος.

Σημειωτέον ότι η λίστα αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τα τιμητικά αξιώματα ούτε τα αξιώματα αποκλειστικά για ευνούχους, τα οποία παρουσιάζονται λεπτομερώς (μαζί με τα κυβερνητικά του παραπάνω πίνακα) στην ειδική σελίδα για το Κλητορολογιον.


shields




Μανώλης Παπαθανασίου, Φεβρουάριος 2020